Vis meny
Kirkekaffe.no – bønner som forandrer

Kirkekaffe.no – bønner som forandrer

Kirkekaffe.no er portalen for deg som vil drikke kaffe med god samvittighet. Her får du garantier om at bonden som dyrker kaffen du har i koppen får en lønn han kan leve av. I tillegg går 10 kr pr solgte kilo kirkekaffe direkte tilbake til et misjonsprosjekt i samme område som kaffen er høstet. Ringen er sluttet, fortjenesten kommer i begge ender av kjeden!

  |   Av: Margrethe Tveit  |   02.03.2015  |   Menighet

Det hele startet i 2013. Wiggo Skagestad som er pastor i Filadelfia Kristiansand hadde vært på flere besøk hos misjonær Liv Haug i Peru. Hun har drevet et stort misjonsarbeid i landet i over 40 år, og har vært en viktig samfunnsaktør gjennom politisk engasjement og humanitært arbeid. På en av disse reisene ble han klar over hvordan kaffebøndene sliter for å overleve i sin bransje, og hvordan vi i vesten utnytter mennesker i andre deler av verden ved å presse prisene til det ytterste.

Wiggo Skagestad og Carl NicolaysenMarkedskreftene er blitt tøffe.
De store grossistene og kaffehusene får alltid sitt, det er bonden som har gjort jobben som sitter igjen uten fortjeneste. Om det i tillegg skjer uforutsette ting, som sykdom, dårlig kaffehøst osv. blir det ingenting igjen til det daglige brød for de som skal leve av dette. Når man vet at det må plukkes 4-5000 kaffebær pr kilo ferdig kaffe, burde det ringe en bjelle hos oss når vi kan kjøpe kaffe til under 100 kr pr kilo på butikken.
Mange kaffebønder går derfor over til å dyrke narkotika fordi det ikke lenger lønner seg med kaffeproduksjon.

Wiggo fikk ideen om å gå i gang med direkteimport av rettferdig kaffe, gjennom det nettverket Liv Haug har i Peru. Her sikrer vi oss at de som gjør jobben får en lønn de kan forsørge seg og sin familie på.
Ikke lenge etter at bestemmelsen var tatt, ble avtaler inngått, og kaffebaren Con Amor i Kristiansand sentrum så dagens lys som første steg på veien. Her kan man nyte rettferdig- og økologisk kaffe fra Peru.

Kaffebønnene brennes og bearbeides av Sørlandets Kaffebrenneri, og det er bare godord å hente fra Steinar Svenning som er daglig leder, kaffeentusiast og og internasjonal kaffedommer. Dette er kaffe med god kvalitet, slår han fast.

Carl Nicolaysen er ansvarlig for Kirkekaffe.no. Vi synes at denne kaffen burde kunne nytes av flere enn gjestene på Con Amor, sier han. Neste steg var å gjøre kaffen tilgjengelig på nett., Han forteller at visjonen er å tilby enkeltpersoner, kirker, menigheter og organisasjoner å kjøpe rettferdig kaffe, der inntektene generes tilbake til det lokalsamfunnet kaffen er dyrket i. De ulike organisasjonene kan også selge kaffen videre. Det blir en vinn-vinn situasjon som alle tjener på. Som privatperson kan du gå inn på en kaffeavtale på kirkekaffe.no. Da vi du få en fast leveranse av kaffe hver mnd. Og samtidig være med å endre hverdagen til en kaffebonde i Peru.

Når vi vet hvem kaffebonden er, kjenner navnet hans og hvor gården hans ligger, får vi en mye tettere nærhet til produktet vi selger. Jeg vil tro flere enn meg liker å drikke kaffe med god samvittighet, sier Carl, som også synes den smaker bedre når man vet den er kjøpt på ærlig vis til den prisen bonden fortjener.
Han forteller at kaffen koster mer enn posene i dagligvarebutikken, men at man får et godt produkt. Vi ligger i spesialkaffe-segmentet, og har samme kvalitet som en kaffebar på de produktene vi leverer.
Du kan nyte en kopp varm kaffe, vel vitende om at den er brygget på bønner som forandrer.