Vis meny
Karantene i Peru

Karantene i Peru

Misjonær Liv Haug i Peru forteller hvordan koronaviruset påvirker hverdagen deres.

  |   Av: Eirik Urdal  |   24.03.2020  |   Misjon

Kjære venner
Guds fred.

Fra mandag 16. mars ble alle innbyggere i hele Peru sendt i karantene og isolasjon i to uker (foreløpig) på grunn av koronapandemien. De eneste som kan bevege seg utenfor hjemmet er helsepersonell, og de som arbeider i apotek, banker og butikker som selger matvarer. Alle andre aktiviteter på kontorer, byggebransjen, butikker, skoler o.s.v. er stengt til slutten av mars. All trafikk på veiene i hele Peru stengt. Bare matvarer er det tillatt å frakte, så her i jungelen er vi helt isolerte nå uten muligheter til å reise til Lima, eller andre steder med bil, buss eller fly.

Det er også portforbud fra kl. 20 til kl. 05 morgenenetter, totalt forbud mot å bruke private biler hele døgnet. Unntaket er de som har tillatelse til å kjøre på jobb, leger og sykepleiere som ikke kan bruke offentlig transport som fungerer på dagen for helsepersonell og andre som er autorisert.

Det er 80 000 politi og 40 000 soldater som holder vakt i hele Peru så folk ikke samler seg i grupper, eller kjører på veiene og gatene. Fra 6. mars til i dag er det fire døde i Peru og 263 smittet i Peru. De fleste smittede bor i Lima, men i dag ble de første ti smittede registrert i vårt fylke, Junin.

Vi hadde det siste møte i kirken vår her i La Merced på søndag kveld, før vi fikk beskjed om at alle var sendt i karantene. På Trivselssenteret i San Ramon hadde vi kjøpt inn en del matvarer til middag for de eldre som vi hjelper der, så vi fortsetter å lage middag til de elleve eldre som ikke hadde noen familie som kunne hjelpe dem med mat. En søster som tilhører menigheten og bor i San Ramon lager maten og leverer den i plastbokser til hver av de eldre så de har middag og kveldsmat. Jeg håper at det vi har på lager blir nok til vi får lov til å gjøre innkjøp og transportere matvarene så vi kan fortsette å hjelpe disse eldre.

Jeg har det bra og har ikke tid til å kjede meg heldigvis. Jeg hadde jo planlagt å reise til Norge 1. april fra Lima, men det blir umulig på grunn av situasjonen her og det er jo ikke noe bedre i Europa og Norge. Så vi får se om det blir mulig å få en billett til Norge før ferien. Bruker noe tid til å rydde opp i papirer og arkiver, og  jeg fortsetter også å skrive ned spesielle hendelser fra min tid som misjonær i Peru i snart 50 år.  

Skal hilse så mye fra Gladys. Hun er også veldig opptatt med å holde kontakt med venner i menigheten og andre som stadig ringer og vil ha råd og forbønn. Mange kan ennå ikke forstå hvorfor vi ikke kan ha møte.

Tusen takk for all forbønn. Jeg lever ennå med tro på Guds hjelp og omsorg i alle situasjoner i livet, slik som jeg har opplevd til nå. Salme 91 og 23 er vår styrke nå som under terroristtiden jeg opplevde i Perene.

Søsterhilsen
Liv. sign