Vis meny
Borte bra, hjemme best

Borte bra, hjemme best

Ordtaket står ikke i bibelen, men kunne ha stått der. Hvorfor er dette ordtaket blitt en del av den norske folkesjelen? Felles erfaring er blitt felles opplevelse. Uansett hvor god turen har vært eller hvor spennende reisen er, lengter alle til slutt hjem. Overnatting på hytte, hotell eller hos en gjest kan vel aldri erstatte følelsen av til slutt å få sove i egen seng. Bibelens mest kjente beretning «den fortapte sønn» endte på samme måte. Det var spennende å forlate hjemmet, men til slutt var det best å komme seg hjem.

  |   Av: Øyvind Valvik  |   05.03.2019  |   #1 Mar 2019

En svale uten hjem
Når David skal beskrive opplevelsen av «å komme hjem» så sier han i Salme 84, vers 4 at «selv spurven har funnet et hjem og svalen et rede hvor den kan legge sine unger».

En vårdag på 90-tallet hadde et 50 år gammelt gedigen frukttre i vår lille hage på Lund, sett sine beste dager. Vi bestemte oss for å hugge det ned. Lite tenkte jeg på at jeg fikk øye på restene av et fuglerede i toppen av treet. Men da våren kom for fullt, hørte jeg plutselig et spetakkel av fuglelyder. To svaler fløy «fortvilet» rundt huset og lette forgjeves etter fjorårets «hjem». I to dager fløy de rundt, satt litt på takrenna, litt på gjerdet rundt terrassen, men måtte til slutt måtte de innse at det tok nye 50 år før neste byggeprosjekt kunne påbegynnes i samme hage.


Utelåst
Vet ikke om du har opplevd det samme som meg. Men da vi flyttet inn i ny leilighet i 2007 var ytterdøren annerledes enn i vår forrige bolig. Etter en kort tur til postkassa, en fridag jeg var hjemme, oppdaget jeg til min forskrekkelse at ytterdøra hadde smekklås. Der stod jeg lettkledd en litt kald høstdag, uten nøkkel. I noen hektiske minutter fikk jeg plutselig en opplevelse av å ikke ha noe hjem. Ingen god følelse, uten mobil, uten bilnøkler. På tøfler og i bare skjorta var det ingen annen råd enn å gå til nærmeste butikk, spørre en hjelpsom nabo om å låne mobilen. I slike tilfeller er det godt å være gift. Bodil er tjenestevillig som alltid, kjører hjem og hjelper en stakkars mann i hus.


Overdrivelse?
Overdriver David betydningen av et åndelig hjem? I Salme 84, 11 tar det litt av for David som skriver «en dag i Dine forgårder er bedre enn tusen andre». Er det så godt å være hjemme, bare en dag, at det bedre enn tusen dager på reise. Eller kan vi si at en salig dag i Filadelfia er mer verdt enn tusen hverdager. Ikke alle kan si det, men kanskje være i nærheten av å si det David sier i vers 7. «Han fortæres av lengsel etter sitt åndelige hjem».

Lykkelig er den som har funnet sitt «andre hjem». Sammen må vi sørge for en åndsfylt menighet, med vekt på herlig trivsel. Tal vel om ditt hjem. Du vil savne det om det blir borte.