Vis meny
Fantastisk tur til Hidra

Fantastisk tur til Hidra

Alt klaffet da turgruppa dro til Hidra 3. mai. Hele 74 deltakere krevde 2 busser og strålende sol og sval bris hele dagen.


  |   Av: Per Otto Stenberg  |   18.05.2016  |   Omsorg

Alt klaffet da turgruppa dro til Hidra 3. mai.  Hele 74 deltakere krevde 2 busser og Helge Møll Ariansen og Vidar Karlsen fraktet oss trygt fram og tilbake, faktisk helt til de smaleste blindveiene på Hidra. På fergeleiet vanket kaffe og ferske boller sponset av Søren Kristensen, og vel framme på øya ble vi møtt av lokale guider som proppet oss med informasjon om øya og dens spennende historie. Etter lang tid med kulde og regn var alle spendte på om den positive værmeldinga for dagen ville slå til – det gjorde den til gangs. Strålende sol og sval bris hele dagen.
Absolutte høydepunkter var besøket på «Fedrenes Minne» som er Hidras eget lokalmuseum fullt av spennende artefakter og antikviteter fra Hidras historie. Videre besøk i Hidra’s flotte kirke fra 1857 med hele 700 sitteplasser samt bespisningen, det sosiale samværet og fellessangen i Kongshamn Bryggerestaurant.

På «Fedrenes minne» fikk vi bl.a. se den eldste buksa som er funnet i Norge. Den er C14-datert til rundt 1450 og ble funnet på Ågenes på Hidra. Vi fikk også historien om Ingeborg «Los» som var tjenestejente på Varnes fyr da hun en stormfull høstdag i 1852 klarte å redde det engelske dampskipet Neptun i havsnød. Heltedåden fikk stor oppmerksomhet i England og Ingeborg ble sammenlignet med den engelske sjøheltinnen Grace Darling. Grace ble hyllet for sin redningsdåd, Ingeborg derimot ble levnet liten ære i ettertid. Hun fikk sparken for å ha forlatt jobben, og Ingeborg og familien ble gjort til spott og spe. Minnesteinen står ved kirken og ble reist for å hedre hennes minne. Medbrakt orkester bestående av Erik Stang, Jens Frigstad og Vidar Karlsen gjorde at fellessangen ljomet langs fjæresteinene.

Igjen har Tom Georg Gabrielsen og Kjell Tengesdal planlagt, organisert og gjennomført en glimrende tur.