Vis meny
Seniortur til Telemarkskanalen

Seniortur til Telemarkskanalen

6. og 7. juni reste turgruppa på opplevelsestur østover. Se de flotte bildene her.


  |   Av: Per Otto Stenberg  |   22.06.2017  |   Omsorg

Over 80 forventningsfulle og turglade seniorer troppet opp i Marvika tirsdag morgen. En svær 2-etasjes buss fra Sirdalsbussen med sin eminente sjåfør René sto klar. De to gennomførte en prikkfri tur. Etter en stopp med nybakte boller og kaffe på Brokelandsheia bar det videre til Skien og Porselensfabrikken. Der vi fikk en interressant omvisning både i produksjonen og i den imponerende utstillingen. Både Utsalget og Auksonshallen ble det også anledning til å besøke. Kunnskapsrike guider ledet oss rundt og øste av sine kunnskaper.  Fabrikkens kjente blå stråmønster produseres fortsatt i Norge. I utstillingen blir Porselensfabrikkens 130 år lange historie gjenfortalt på en spennende og informativ måte. Utstillingen rommer over 1.000 gjenstander og flere kunstnere som f.eks. Kjell Nupen og Odd Nerdrum har bidradd med sin kunst på porselen.  

Dernest gikk turen til Clarion Collection Hotell i Skien hvor vi hadde en flott samling på kvelden. Tom Georg intervjuet flere av deltakerne bl.a. Helge Jakobsen med bakgrunn fra Shalam og Alf Ådnevik som fortalte fra sitt arbeid i Thailand. Tom Øksendal fortalte om sin bakgrunn fra Knaben og Oddvar Søvik holdt en flott bibeltime om Den Hellige Ånd. Seniorene i Filadelfia er heldige når de er på tur. Musikk og sang er alltid en sentral del og vi hadde både utmerket pianist og habile trekkspillere og sangere med på turen. Sang og åndelig felleskap betyr mye når seniorer er på tur.

Etter frokost på onsdag bar det ut i det som skulle bli en spennende og våt dag. Det var varslet mye regn og det fikk vi merke. Hele dagen fosset det ned men allikevel var det Telemarkskanalen og slusene som hadde størst vannføring og tiltrakk seg mest oppmerksomhet. MS Henrik Ibsen, bygd i 1907, ble tatt i bruk i kanalen i 1993 og ble fullstendig restaurert i 2010. Den taklet 100 passasjerer og regnet på en ypperlig måte slik at ingen trengte å bli våte. Vi gikk om bord på Ulefoss og via slusene Eidsfoss og Vrangfoss ble vi løftet 47 meter opp til Lunde hvor bussen ventet. Det var interressant å se hvordan de gamle mestere konstruerte en vannvei opp gjennom dalen med teknologi og ypperlig håndverk fra 1860-1892. Alt var manuellt og fungerer perfekt 150 år seinere. Ferjene går helt til Dalen og båtene løftes da hele 72 meter via 18 slusekammere. Kanalen er åpen både for padlere og småbåter i tillegg til de 3 store turistbåtene som regelmessig frakter turister opp og ned.

En busstur med slike seniorer blir aldri kjedelig. Flere vitsefortellere med Oddvar Søvik i spissen forårsaket krampelatter under store deler av turen. Vi takker turkomiteen med Kjell og May Tengesdal og Grethe og Tom Gabrielsen for nok en glimrende gjennomført tur.

Per Otto